The first project discusses “The Forensic Accounting in Limiting Tax Evasion” which is considered a major problem in Egypt. The study aims to examine the role of forensic accounting in limiting this illegal phenomenon. It uses the primary approach for collecting required data through interviewing three tax experts and qualitative approach for analyzing collected data. The findings of this study indicate that there is weak awareness of forensic accounting in Egypt and its role in limiting tax evasion. The project team consists of Mahitab El Gohary, Eglal Abdel Aal, Lamiaa Reda, and Sara Ragab.
The second project explores the “Impact of Quality Accounting Information on Decision Making.” The study states that accounting represents the language of any business, since its purpose is to provide useful information for decision making. Accounting information in its final product is considered as ”blood test’ for the business and many users need this information to make crucial decisions. These users are investors, creditors, government officials, managers, and many others. The project team conducted interviews with different users to identify their needs and clarify to them how accounting information can be of great importance to make well-informed decisions. The project group consists of Mohamed El-Hadidy, Ahmed Nasr, and Mohamed Ibrahim.
The final project is titled the “Evaluation of Problems and Benefits of VAT in Egypt (Macro and Micro Perspective). Value Added Tax (VAT) is an indirect tax applied upon the consumption of most goods and services. It is also registered by businesses when purchasing supplies and goods and applying services in the course of their business. The students analyzed and assessed all difficulties as well as benefits of the VAT in Egypt. The project team members are Abd El-Hamid Shoukry, Ahmed Ashour, and Asma Ahmed.
All of these valuable projects were supervised by Dr. Tarek El Shazly.
[:ar]
تناول طلاب السنة النهائية شعبة المحاسبة بكلية إدارة الأعمال والاقتصاد عدداً من المواضيع الهامة المتعلقة بعلم المحاسبة في مشاريع التخرج الخاصة بهم لهذا العام. وقد نجحوا في توظيف أساليب متعددة لجمع البيانات ومنهجيات لتحليل البيانات كما قاموا بإجراء مقابلات شخصية لاستكمال دراساتهم. وقد ركز الطلاب على ثلاث قضايا مهمة هي التهرب الضريبي و كيفية صناعة القرار وضريبة القيمة المضافة (VAT).
يناقش المشروع الأول والذي يحمل عنوان “دور المحاسبة القانونية في الحد من التهرب الضريبي” والذي يعتبر مشكلة كبيرة في مصر كيفية تفعيل دور المحاسبة القانونية للحد من هذه الظاهرة. وقد اتبع الطلاب النهج المبدئي لجمع البيانات المطلوبة من خلال إجراء مقابلات مع ثلاثة من خبراء الضرائب. كما استخدموا النهج النوعي لتحليل البيانات التي تم جمعها. وتشير نتائج هذه الدراسة إلى قلة الوعي بعلم المحاسبة القانونية ودوره في الحد من التهرب الضريبي في مصر. يتكون فريق المشروع من ماهيتاب الجوهري وإجلال عبد العال ولمياء رضا وسارة رجب.
يدرس المشروع الثاني موضوعاً هاماً ألا وهو “تأثير جودة المعلومات المحاسبية على صناعة القرار”. تؤكدر الدراسة أن المحاسبة تمثل لغة التواصل لأي عمل حيث أن الغرض منها هو توفير معلومات قيمة تساعد في صناعة القرار. تعتبر المعلومات المحاسبية في منتجها النهائي بمثابة نتيجة “تحليل الدم” لأي نشاط تجاري. وهناك العديد من المستخدمين الذين يحتاجون إلى هذه المعلومات لاتخاذ قرارات حاسمة. يتضمن هؤلاء المستخدمون: المستثمرين والدائنين والمسؤولين الحكوميين والمدراء وغيرهم الكثير. وقد أجرى فريق المشروع مقابلات شخصية مع عدد من هؤلاء المستخدمين في مجالات مختلفة لتحديد احتياجاتهم وتوضيح كيف يمكن أن تكون المعلومات المحاسبية ذات أهمية كبيرة لاتخاذ قرارات مستنيرة مبنية على أسس قوية. شارك في هذا المشروع كل من محمد الحديدي وأحمد نصر ومحمد إبراهيم.
المشروع الأخير جاء تحت عنوان “تقييم مشاكل وفوائد ضريبة القيمة المضافة في مصر )من منظور كلي وجزئي)”. تُعرَّف ضريبة القيمة المضافة (VAT) على أنها ضريبة غير مباشرة تطبق على استهلاك معظم السلع والخدمات. كما يتم تحصيلها من الشركات عند شراء اللوازم والسلع وتقديم الخدمات. وقد قام الطلاب في هذا المشروع بتحليل وتقييم كل المشاكل بالإضافة إلى فوائد ضريبة القيمة المضافة في مصر. أعضاء فريق هذا المشروع هم عبد الحميد شكري وأحمد عاشور وأسماء أحمد.
جميع مشاريع التخرج لقسم المحاسبة كانت تحت إشراف د. طارق الشاذلى.
[:]