The recently published study “The Future of Agriculture in Egypt” deals with the question of whether conventional or Organic farming is more expensive in Egypt. The objective of the research was to draw a comprehensive cost comparison between conventional and Organic agriculture methods that also consider the impacts on the environment, for which the country sooner or later has to pay. The research was conducted by the “Carbon Footprint Center” of Heliopolis University for Sustainable Development in cooperation with SEKEM and builds on “The 100% Organic Egypt Study”, which was already published in 2011.
Despite knowing that Organic farming has a positive impact on the environment, conventional farming is still applied in most parts of Egypt. Only one per-cent of the total agricultural area is Organic certified. Among others, this is linked to the widespread belief that Organic farming is more expensive. But this is not true – especially in the long run. “The Future of Agriculture in Egypt” proves the opposite.
Full Cost Accounting
The comparison was conducted by analyzing the economic costs of five national strategic crops in Egypt’s agriculture (cotton, corn, potatoes, rice and wheat), by using the “Full Cost Accounting” methodology and data provided by the FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). Full cost accounting measures and values (in monetary terms) the external costs of environmental impacts of food wastage. This means that not only factors such as raw materials, certification, human resources and machines are considered, but also the prices that arise through the pollution of soil, air or water.
The research concludes that although Organic agriculture has a slightly higher direct input cost of production, it enables a reduction of the environmental and health damage costs, and therefore, results in better cost effectiveness and profitability in the long-term for society as a whole. The costs for all five conventional cultivated crops are higher than for the Organic cultivation. For some products the net benefit of conventional agricultural products is even lower than the one for Organic crops. This means that if companies would need to bear the costs for environmental pollution or health damage they would even make losses applying conventional agriculture.

Currently, through high energy subsidies and no generic water prices, the unsustainable practices are supported and the market is distorted, because there is no fair distribution of the true costs occurring in agricultural production. However, the Egyptian Government seems to create more awareness on the problems of conventional agriculture and starts to foster sustainable farming. This is becoming more and more urgent for a country like Egypt that suffers from a general scarcity of natural resources, such as fertile land or water. At the moment the environment and future generations, which are both pillars of the Egyptian economy, will pay the price for conventional agriculture.
Nils Daun
Read the full study "The future of Agriculture in Egypt"
[:ar]
تتناول دراسة ’’مستقبل الزراعة في مصر‘‘ التساؤل المطروح عن أي الطرق الزراعية أكثر تكلفة، إن كانت طرق الزراعة التقليدية أم نظيراتها العضوية. كان الهدف من البحث هو إدراج تكلفة الزراعة التقليدية والعضوية بمصر في مقارنة شاملة تتناول أيضًا ما يلحق البيئة من تأثيرات والتي ستدفع الدولة ثمنها آجلًا أم عاجلًا. قام بإجراء البحث ’’مركز دراسة البصمة الكربونية‘‘ بجامعة هليوبوليس للتنمية المستدامة بالاشتراك مع سيكم اعتمادًا على دراسة ’’من أجل مصر عضوية 100%‘‘ والتي نُشرَت في عام 2011.
بالرغم من المعلومات التي تؤكد أن للزراعة العضوية تأثير إيجابي على البيئة، مازالت الزراعة التقليلدية تُمارَس في معظم أنحاء مصر حيث تُعتَبر نسبة واحد في المئة فقط من إجمالي المساحة الزراعية هي المعتمَدة عضويًا بشهادة. تلك الحقيقة متعلقة باعتقاد شائع أن طرقَ الزراعة العضوية أكثر تكلفة عن نظيراتها، وفي الواقع هذا غير صحيح وخاصةً على المدى الطويل، فدراسة ’’مستقبل الزراعة في مصر‘‘ تُثبت العكس.
محاسبة التكلفة الكلية
لإجراء المقارنة، تم تحليل التكاليف الاقتصادية لخمسة محاصيل استراتيجية وطنية في الزراعة المصرية (القطن، الذرة، البطاطس، الأرز والقمح). ولهذا تم تطبيق طريقة ’’محاسبة التكلفة الكلية‘‘ مما يعني أنه لم يقتصر الأمر فقط على تقدير المواد الخام والشهادات المعتمدة والموارد البشرية والآلات بل أيضًا أُخِذ بعين الاعتبار التكاليف الصادرة من تلوث التربة والهواء والماء.
تستنج الدراسة أنه بالرغم من تطلُّب الزراعة العضوية لتكلفة مباشرة أعلى قليلًا في المدخلات الإنتاجية، ولكنها تُمكِّن من انخفاض كلفة تدمير البيئة والصحة، مما يؤدي إلى تكلفة فعالة ومردودية ربحية أفضل على المدى الطويل للمجتمع ككل. إن تكلفة الخمسة محاصيل المزروعة تقليديًا أكثر من تكلفة زراعتهم عضويًا، حتى أن في بعض المنتجات يكون صافي الربح لمنتجات الزراعة التقليدية أقل من نظيراتها العضوية. هذا يعني، في حالة اضطرار الشركات لتحمُّل كلفة تلوث البيئة أو تدهور الصحة، فحتمًا ستتكبد خسائر.
مقارنة التكلفة الحقيقية بين المحاصيل المزروعة عضويًا ونظيراتها المزروعة تقليديًا.
ومن خلال وسائل دعم الطاقة العالية وعدم وجود تسعيرة عامة للمياه، تكون النتيجة حاليًا هي مساندة الممارسات غير المستدامة في مصر مما يشوِّه السوق لعدم وجود توزيع عادل للتكاليف الحقيقية القائمة في الإنتاج الزراعي. وعلى الرغم من ذلك، تبدي الحكومة المصرية سعيًا لتشكيل الوعي بشكل أكبر عن مشاكل الزراعة التقليدية كما بدأت في تبنّي أساليب الزراعة المستدامة. يزداد هذا الأمر إلحاحًا وأهمية خاصة في دولة مثل مصر التي تعاني من النقص العام في الموارد الطبيعية كالأرض الخصبة أو المياه، ففي الوقت الراهن مَن يتحمل تكاليف الزراعة التقليدية هي البيئة وأجيال المستقبل وكلاهما عماد الاقتصاد المصري.
نيلس داون
Read the full study "The future of Agriculture in Egypt"
[:]